Hoe gebruik je de Nutri-Score?
 


 

De Nutri-Score is erg handig om in een oogopslag voedingswaarden te vergelijken van producten. Zo kan je de scores van bv. verschillende soorten ontbijtgranen of kant-en-klare maaltijden naast elkaar leggen. Je ziet dan meteen welke producten je regelmatig kan eten en welke minder passen in een evenwichtig voedingspatroon.

Evenwichtiger eten met de
Nutri-Score


 

Is het dan een goed idee om vanaf nu alleen nog maar producten met Nutri-Score A of B in huis te halen om evenwichtiger te eten? En producten met Nutri-Score D of E helemaal uit je leven te bannen? Neen, zeker niet. De Nutri-Score wordt namelijk berekend per 100 g of ml, zodat je producten makkelijk kan vergelijken. Olijfolie heeft bv. een D-score, maar je gebruikt nooit 100 ml olijfolie in een maaltijd. Een bereide maaltijd kan dan weer een A-score hebben, maar je eet er meer van dan 100 g.
Graag een praktisch voorbeeld? Hieronder zie je hoe de Nutri-Score precies werkt aan de hand van een recept.

De Nutri-Score in de praktijk

Deze bulgursalade met kikkererwten en feta combineert feta en olijfolie (ingrediënten met score D) met veel groenten en bulgur (ingrediënten met score A). Het recept krijgt nog altijd een score A, omdat de hoeveelheid groenten en de bulgur groter is dan de hoeveelheid feta en olijfolie. Zo kan je alsnog een evenwichtig gerecht op tafel zetten, zelfs met olijfolie erbij. Alles met mate is zoals altijd een goede graadmeter, ook in het geval van de Nutri-Score.


 

Ingrediënten


 
  • 1 courgette
  • 1 zoete puntpaprika
  • 2 lente-uitjes
  • 1 granaatappel
  • 1 limoen
  • 1 plantje munt (vers)
  • 150 g feta (blok)
  • 250 g bulgur
  • 340 g kikkererwten (blik)
  • 3 eetl. olijfolie
  • zwarte peper (molen)
  • zout
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • D
  • A
  • A
  • D
  • /
  • /

Totale Nutri-Score